Rejsen mod de gode resultater i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere skal være præget af gejst og arbejdsglæde, mener Stefan Gudmundsson, projektleder i Københavns Kommune. Og det bliver den ikke, hvis lederen ikke trives, er hans erfaring.
Af journalist Tina Juul Rasmussen
Når du får besked om betaling af en parkeringsbøde i Københavns Kommune, har Stefan Gudmundsson og hans medarbejdere formentlig haft en finger med i spillet et eller andet sted i processen. For som projektleder i kommunens Koncern Finans-debitor arbejder Stefan Gudmundsson og hans team med at optimere og realisere inddrivelse af penge til kommunen.
- Vi arbejder med økonomiprojekter i alle dele af kommunens forretninger, som handler om at inddrive penge. Og i min rolle som projektleder har jeg brugt værktøj 1 (fra indsatsen ”Styrk lederes trivsel og resultater, red.) til i første omgang at arbejde med min egen trivsel. Men jeg er også i gang med at introducere værktøjet i den projektgruppe, jeg er leder for.
Gejst og arbejdsglæde er afgørende
At ledertrivsel er en vigtig dagsorden at sætte og forfølge, er helt naturligt for Stefan Gudmundsson.
- Der er i forvejen et meget stort fokus på trivsel og psykologisk tryghed i Københavns Kommune for både ledere og medarbejdere. Opdager man mistrivsel, har man virkelig gode værktøjer at sætte i spil. For mig at se er ledernes trivsel rigtig vigtig, fordi lederne sætter scenen for både medarbejdere og andre ledere. Så hvis lederens egen trivsel ikke er god, går det ud over alle andres trivsel. Og hvis man ikke selv trives, kan man ikke gå forrest og performe optimalt. Derfor er jeg glad for, at det er en dagsorden, som prioriteres hos os.
Jeg har været meget glad for at bruge Værktøj 1 til at sætte fokus på min egen trivsel. Det satte nogle vigtige elementer i spil, som blev meget tydelige, da jeg kom i gang med det, bl.a. at afstemme forventningerne til mig i min rolle som projektleder, både internt med min chef og med de eksterne samarbejdspartnere.
For Stefan Gudmundsson er tonen i og samarbejdet om de projekter, han løser sammen med sine medarbejdere, altafgørende både for arbejdsglæde og resultater.
- Vi sætter os klare mål og arbejder mod dem hver dag, men rejsen derhen skal være god for at resultaterne bliver bæredygtige. Det hænger også sammen med work-life balance – at hverdagen hænger sammen for folk, så vi har fx indført en flexordning for at kunne imødekomme behovet for en bedre balance mellem arbejde og fritid, fortæller han og fortsætter:
- Som projektleder er jeg selv afhængig af, at vores projekter bæres frem af gejst og arbejdsglæde, der lyser igennem det hele. Og hvis jeg kan bidrage til at skabe den arbejdsglæde og meningsfuldhed, fordi energiniveauet i arbejdsfællesskabet er højt, oplever jeg også, at vi kommer langt bedre i mål.
Værktøj hjælper med at holde fokus
Hvordan holder du selv fokus på din egen trivsel som leder?
- Jeg har været meget glad for at bruge Værktøj 1 til at sætte fokus på min egen trivsel. Det satte nogle vigtige elementer i spil, som blev meget tydelige, da jeg kom i gang med det, bl.a. at afstemme forventningerne til mig i min rolle som projektleder, både internt med min chef og med de eksterne samarbejdspartnere. Jeg har også fået større fokus på løbende prioritering og at sætte grænser for mit eget arbejde, så jeg kan stå inde for de arbejdsopgaver, jeg forpligter mig til, og at jeg kan nå det, jeg siger, jeg vil nå. Det er helt afgørende for min egen trivsel.
Her hjælper værktøjet ham også, fortæller Stefan Gudmundsson, med at holde sig bedre på sporet.
- For nej, tingene lykkes jo ikke altid, men så kigger jeg tilbage og undersøger, hvad årsagen var, så jeg kan lære af mine fejl. Derfor planlægger jeg også nu, hvordan jeg kan indføre det i min egen projektgruppe. For med sådan et værktøj har vi bedre mulighed for at gå til trivsel på en ny måde. Derfor føler jeg mig heldig – at jeg stødte på værktøjet og fik det i brug. Det har virkelig gjort en helt målbar og stor forskel for mig i at kunne fokusere på min egen trivsel, prioriteringer osv.