Læs om hvordan ejerledere i mindre virksomheder og soloselvstændige kan sætte fokus på trivsel.
Ejere og ledere af egen virksomhed oplever et meget stort arbejdspres, som kan være svært at navigere og prioritere i, men også en stor glæde og motivation i friheden og muligheden for selv at skabe værdi og resultater i samarbejdet med kunder og medarbejdere. Tid til at restituere og holde fri er helt afgørende for deres trivsel, som de er bevidste om påvirker mennesker omkring dem.
- Det kræver selverkendelse at lytte, når alarmklokkerne ringer.
Sådan formulerer selvstændig tømrermester Christian Buchwald det, når han skal beskrive dilemmaet i på den ene side at have kunder stående i kø til hans håndværksopgaver, der tjener penge til virksomheden, og på den anden at have svært ved at nå alt det, han som ejerleder også har ansvar for – udover det konkrete tømrerarbejde: indkøb af biler, materialer, værktøj, opgaveplanlægning, projektledelse, personaleledelse, løn og regnskab, regler for sygdom, energiregler og dokumentationskrav, HR-arbejde, jura, sikkerhedskrav, markedsføring og tilbudsgivning. For blot at nævne nogle af dem.
- Men jeg har også lært efter fire-fem år som selvstændig at tage én ting ad gangen og ikke lade mig stresse af kunder, der ringer i dag og gerne vil have, at jeg kommer i morgen og går i gang med opgaven. På den måde prøver jeg at kontrollere arbejdsopgaverne og dermed også arbejdsbyrden, siger Christian Buchwald, der også er familiefar med to drenge på hhv. 6 og 11 år.
Helt lavpraktisk er hans trivsel boostet markant, efter han valgte at indføre et telefonsystem, hvor opkaldene ryger til en svarer efter lukketid.
- Det har givet mig min fritid tilbage, konstaterer han.
Arbejdede solen sort
Fælles for ejerledere i mindre virksomheder og soloselvstændige er, at de bedriver ’blæksprutteledelse’. De har ofte ikke økonomisk mulighed for at ansætte medarbejdere til de administrative, personalemæssige eller markedsføringsmæssige opgaver. Så udover kerneopgaven – om det er konsulentbistand eller tømreropgaver – ligger driften af hele virksomheden også på ejerens skuldre. Og det belaster i både arbejdspres og tid til restitution.
Det har Brian Hovmand, ejer og stifter af entreprenørvirksomheden HETO erfaret. Hans virksomhed er vokset markant i løbet af få år, så nu er hans kone ansat som hans højre hånd til at styre den daglige drift af kontor og medarbejdere. Og det har givet direktøren lidt luft i programmet.
- Brian har i sin tidlige år selv arbejdet solen sort. Men nu er han begyndt at høste frugterne af mange års hårdt slid. Han kan godt finde ud af at tjekke ud en hel dag eller holde tre ugers sommerferie, fortæller Solvej Hovmand.
Hun erkender dog også, at det kan være en svær dagsorden at sætte – at også direktøren har ret til et arbejdsliv med trivsel og balance.
- Det er så vigtigt, at folk trives, også i travle perioder, fordi det smitter – bare en lille bitte dårlig vibe, en dårlig omtale af en kunde eller leverandør løber stærkt i branchen, siger hun og tilføjer:
- Men det er en udfordring at skubbe kulturen i vores branche. Vi har bare erkendt, at hvis du vil have tid til egen trivsel, er du nødt til at lægge ansvar og beslutninger ud til medarbejderne. Det har vi set en del håndværksmestre, som ikke kan – og deres svende ringer hele tiden hjem for at spørge om, hvad de skal gøre.
Kunderne skal have det bedste
Som Solvej Hovmand giver udtryk for, er der generelt en høj bevidsthed om, at lederens trivsel smitter – både medarbejderne i virksomheden, hvis det er nogle, kunder og familie.
- Det påvirker alle dem, jeg omgås i dagligdagen – inklusive familien derhjemme. Og kunderne mærker det også, når jeg er ude for at give tilbud eller se på et projekt. Så det har kæmpe betydning. Det smitter i den grad af på medarbejderne – der er stor forskel på at have en leder, der smiler og fyrer jokes af og så have en, der er sur og bitter. Selvfølgelig er der sorte dage, men man når langt, hvis man er afklaret med, at man har gode og dårlige dage og sager, siger tømrermester Christian Buchwald.
Eller som soloselvstændig ledelsesrådgiver Annemette Thomsen siger:
- Det er jo min overlevelse. Hvis jeg ikke trives, kan jeg ikke være noget for mine kunder, min familie eller mig selv. Det påvirker både min kreativitet og mit overskud, og så kan jeg ikke fungere godt nok som rådgiver – eller i livets andre relationer.
Svært at holde fri
For nogle ejerledere har det derfor været meget givende at arbejde med egen trivsel og på den måde finde en balance mellem at være eneansvarlig for at sikre omsætning og udvikling i virksomheden og på den anden ikke at slide sig selv op med en lang arbejdsuge uden grænser.
For Annemette Thomsens har udfordringen været et højt energiniveau og vanskeligheder med at slukke for hjernen og holde fri. Hun har derfor haft god gavn af gennem arbejdet med et trivselsværktøj at indgå en lederaftale med sig selv om et større fokus på at prioritere sin tid i hverdagen.
- Jeg har tidligere haft et aktivt socialt liv, men nu kan jeg mærke, at jeg bruger alt for meget tid på at være selvstændig. Og fordi jeg er et menneske med meget energi og overskud, som jeg gladelig deler ud af, får jeg nedprioriteret min egen tid og trivsel – og glemmer, hvilke konsekvenser det har. Det går også ud over min familie.
For Annemette Thomsen var det derfor været en hjælp bl.a. at lave lederaftalen med sig selv i værktøj 1 (’Styrk din trivsel som leder’, red.) – med særligt to punkter i fokus: Prioritering af tid og overskud til relationer og interesser udenfor arbejdstid.
- Derfor har jeg committet mig til i min lederaftale at være opmærksom på min arbejdstid og på mit fokus og koncentration i løbet af arbejdsdagen – ikke at lade min opmærksomheden forstyrre af mails, LinkedIn eller noget andet, jeg lige skal læse. Jeg skal virkelig arbejde med fokusere på den opgave, jeg er i gang med. Det vil spare mig tid. Det er en læring, som jeg ved vil betyde, at jeg bliver mere tilfreds med mig selv.
Friheden til at gøre det rigtige
Samme situation og udfordringer står soloselvstændig konsulent Ann Catherine Talbro med.
- Jeg er virkelig glad for at være selvstændig, men jeg står samtidig alene med alle opgaver – at finde kunder, opbygge virksomheden, markedsføre den osv. Så jeg har lige så travlt i dag, som dengang jeg var ansat som leder. Til gengæld jeg har en helt anden fleksibilitet og frihed til at gøre det, jeg synes er rigtigt at gøre.
Ann Catherine Talbro har ligesom Annemette Thomsen haft god gavn af at arbejde med værktøj1 om egen ledertrivsel. Det har skærpet hendes fokus at skulle vælge to temaer at arbejde med: Mål og mening i arbejdet.
- Jeg er meget struktureret og har planer for hele året, for hver måned, uge og dag, som jeg hele tiden reviderer og er skarp på. Men det har hjulpet mig at få stillet endnu mere skarpt på nogle udvalgte mål og på, hvad der giver mig arbejdsglæde, siger hun og fortsætter:
- Et mål kan fx være at lave et opslag på LinkedIn i denne uge eller have mindst to kaffemøder om måneden med potentielt nye kunder eller bare for at få ny inspiration. Men målene handler også om at prioritere rigtigt – være bevidst om, hvad jeg siger ja og nej til af opgaver og glæde mig over, at jeg har det privilegium selv at bestemme, hvad jeg vil arbejde med, siger hun og tilføjer:
- Mere overordnet har jeg sat mig mål om at holde mere fri om aftenen og i weekenderne. Jeg er blevet meget bedre til at mærke, hvad jeg har brug for, og her hjælper værktøjet mig på vej.
Fokusér og prioritér
Erfaringerne fra selvstændige ejerleder viser altså samstemmende, at:
- En stor arbejdsmængde og bred opgaveportefølje kan påvirke lederens trivsel negativt, fordi det er svært at holde fri og nå at restituere.
- Hensynet til kundernes og evt. medarbejderes tilfredshed kan flytte lederes fokus fra egen trivsel.
- Lederens egen trivsel kan være en svær dagsorden at sætte i en virksomhed og en branchekultur, som er præget af at ’arbejde solen sort’.
- Det kan lade sig gøre, fx ved at arbejde målrettet med trivselsværktøj 1, at indgå aftaler med sig selv om at prioritere og fokusere i det daglige arbejde.
- Det kan lade sig gøre at finde konkrete løsninger på at kunne holde fri, fx ved at holde telefonen og computeren lukket efter arbejdstids ophør.