Som leder skal du ikke selv være en del af svaret på alle spørgsmål, men tror på, at andre godt kan levere det, man efterspørger. Det er de hårde lærepenge, sektionsleder Carsten Vejleaa fra DTU har betalt – med en længere stresssygemelding.
Af journalist Tina Juul Rasmussen
Carsten Vejleaa er sektionsleder for IT på DTU og leder gennem en gruppe teamledere. Da han skiftede ledelsesniveau, tog han alle opgaverne med sig videre op i ledelseskæden. Det kostede ham dyrt.
- Jeg har en meget personlig erfaring med det, at jeg netop ikke fik afgrænset mig, men påtog mig for mange opgaver op igennem hierarkiet. Jeg gik ned med stress og har været nede med stress i lang tid på basis af det. Nu har jeg gennem samtaler med coaches og kendskab til begrebet leadership pipeline fået lært en afgrænsning og tage ansvaret for ambitioner kun på egne vegne og ikke for andre, siger han.
Afgræns din opgaveportefølje
Gennem arbejdet med leadership pipeline har Carsten Vejleaa og hans teamledere fået kontrol på det, han kalder ’ansvarsdybden’ i de opgaver, han påtager sig.
- Det der med at lade være med at have en ambition om, at man selv skal være en del af selve svaret på spørgsmålet, men have en tro på, at andre faktisk kan levere. Så får du en større ro i dig selv, fordi du får en afgrænset opgaveportefølje at have styr på. Derved vil du sandsynligvis - det er i hvert fald min forhåbning - ikke komme til at arbejde alt for meget og ikke tænke på det her i døgndrift.
Interviewet med Carsten Vejleaa er gennemført på konferencen ’Styrk lederes trivsel og resultater’, maj 2025.