Læringskurven som ny teamleder har været tæt på lodret for Jens Stokkendahl Hantusch. Han er gået fra at være en af gutterne på gulvet til at blive kollegaernes leder og samtidig skulle tage livtag med ledelsesfaget. Her hjælper trivselsværktøj ham til at prioritere tiden til refleksion over sine mål – og sin trivsel.
Af journalist Tina Juul Rasmussen
For et års tid siden fik 33-årige Jens Stokkendahl Hantusch, automatiktekniker hos emballagevirksomheden Faerch i Holstebro, ny titel: Teamleder. Han skulle guide sine kollegaer i driften i de tekniske opgaver og have overblik over opgaveflowet – fra kølecentral til højlageret med den plasticfolie til fødevarer, der produceres hos Faerch.
Siden er personaleansvaret for 23 teknikere føjet til hans opgaveportefølje som teamleder.
- Jeg er udlært hos Faerch og har været her i 13 år. Da jeg startede som lærling i 2011, var der to fabrikker. I dag har vi over 30 i hele verden, så det er en virksomhed i fuld vækst og et sted, man bliver. Vores vision er genbrug og den cirkulære tankegang – at vores emballage kommer retur og bliver til nyt, og det er fedt at være med til at løse så vigtig en samfundsopgave, siger Jens Stokkendahl Hantusch.
Aldrig siddet foran computer
Efter mere end ti år i produktionen var Jens Stokkendahl Hantusch også motiveret for at prøve noget andet, og derfor var jobbet som teamleder en kærkommen mulighed.
- Jeg har altid gerne ville være med fremme i bussen, hvor beslutningerne bliver taget, siger han, men er også ærlig:
- Min læringskurve som leder har været nærmest lodret. Jeg har skulle lære en masse nye ting, tage en masse ansvar på mig og kan ikke længere bar stemple ud og tage hjem. Bare det at sidde foran en computer – det har jeg jo aldrig gjort før. Og så er jeg gået fra lærling til tekniker og videre til leder for mine tidligere kollegaer – det er specielt. Et knips, og så står man alene. Som leder hører man heller ikke de positive ting, men kun om hullerne i osten. Så jeg har lært, hvor vigtigt det er holde fokus på alt det, vi har opnået, siger Jens Stokkendahl Hantusch.
Udover en stejl læringskurve har teamlederjobbet heller ikke ligefrem reduceret arbejdstiden, så da Jens Stokkendahl Hantusch stødte på et kursus i værktøjet ’Styrk din trivsel som leder’ (værktøj 1, red.), hoppede han på.
- Jeg tænkte, at det kunne der jo ikke ske noget ved, og så var det gratis. Det kan vi vestjyder jo godt lide … Men det var faktisk lidt af en øjenåbner: At se på, hvad der går godt, se sin egen situation som leder udefra, få lagt et mål fra start om, hvad man gerne vil opnå og så prøve at følge det ved at skemalægge tid hver uge.
Tid til refleksion en gang om ugen
Så når Jens Stokkendahl Hantusch kalender dinger en gang om ugen, prøver han at bruge han tid til at reflektere over de mål, han har sat, men også over sin egen trivsel.
- Det er blandt andet, hvor mange timer jeg arbejder om ugen. For det er en del. Derfor er min strategi at lægge nogle af mine opgaver ud for at aflaste mig selv. Jeg har ikke følt, at jeg kunne holde fri, når vi kører produktion 7 dage om ugen og 24 timer i døgnet i treholdsskift. Jeg vil jo gerne vide alt, hvad der foregår.
Værktøj 1 rummer bl.a. at lave en lederaftale med sig selv og tale trivsel med sin chef. Det har Jens Stokkendahl Hantusch endnu ikke nået, men til gengæld har han en lederkollega i produktionen, som han taler med om det, der af og til bøvler.
- Vi bruger hinanden rigtig meget. Som leder har man kun få personer at være fortrolig med og drøfte fx personalefølsomme emner eller bare vende sine frustrationer med.
For travlt for længe
Hvilken betydning har det i følge din erfaring for virksomheden, hvis lederen trives?
- Det har stor betydning. Medarbejderne sætter deres jo lid til, at det, de får at vide, også er rigtigt. At ledelsen træffer de rigtige beslutninger, og det er vores opgave, så alle også kan møde på arbejde i morgen. Det er en stor tillid at forvalte. Vi har også haft en masse forandringer, fordi vi har opkøbt nye fabrikker, og det skaber også usikkerhed. Og der er dage, hvor alt er i modvind, hvor man som leder har brug for, at der er en, som siger: ”Tænk på, hvor langt du er kommet”. Det skulderklap har man brug for en gang imellem, siger Jens Stokkendahl Hantusch, som også godt kan mærke, at det påvirker ham negativt, når der har været for travlt for længe.
- Jeg har lige besluttet at søge to koordinatorer til at aflaste mig i driften. Jeg kan også mærke, at jeg har brug for flere ledelsesværktøjer i kassen. Det vil påvirke min trivsel i positiv retning. Så jeg kan godt mærke, at jeg ikke er i mål endnu, og at jeg har for travlt i øjeblikket, siger han og konstaterer:
- Derfor er det godt, at jeg har sat trivselsværktøjet ind i kalenderen hver onsdag, så jeg virkelig kan prøve at prioritere det. Men det er også fedt at arbejde i en virksomhed, som bakker op om, at man får de rigtige lederuddannelser.