At tale højt om, hvordan man har det som leder, er blevet helt legitimt og næsten forventet hos produktionsvirksomheden Alfa Laval i Nakskov. For produktionschef Jesper Volmer har det været en læreproces, som i dag giver både god mening og resultater på bundlinjen.
Af journalist Tina Juul Rasmussen
Da Jesper Volmer startede som lagermand hos Alfa Laval i Nakskov for 17 år siden, ville han nok have rystet på hovedet, hvis nogen havde sagt, at han en dag ville stille sig op på ølkassen og tale om ledertrivsel. Det er ikke desto mindre det, han gør i dag.
Han har med egne ord arbejdet sig op fra gulvet til at være produktionschef i virksomheden – en international virksomhed, hvis afdeling i Nakskov beskæftiger 165 medarbejdere i en bred vifte af jobkategorier og med plads til personlig og faglig udvikling.
Alfa Laval Nakskov udvikler og producerer membraner til mikro-, ultra- og nanofiltrering af væsker, som bl.a. bruges i fødevare- og medicinalindustrien, så der er behov for mange typer medarbejdere, udover de 85 ufaglærte der er i produktionen.
- Min vigtigste opgave som produktionschef er at sørge for et godt arbejdsmiljø, at vi producerer og leverer det, vi skal til tiden og i korrekt kvalitet. Det gør jeg ved at inddrage og støtte mine teammanagers, som har den direkte kontakt med medarbejderne i produktionen, siger Jesper Volmer og fortsætter:
- Jeg gør meget for at skabe et miljø, hvor medarbejder har det godt. Jeg ser helst, at alle er lidt gladere, når de går hjem, end da de mødte ind i det omfang, det er muligt, når ikke alle dage er ens. Men jeg går meget op i, at man skal kunne lide sit arbejde, og at alle føler sig som en del af virksomheden. Som produktionschef er jeg jo ingenting, hvis ikke medarbejderne trives og støtter mig i de tiltag, der sættes i gang.
Her synes jeg, at det er godt, at verden har fået øjnene op for, at det ikke kun er medarbejderne, som skal have et godt arbejdsmiljø. Det skal vi også som ledere. Og det tror jeg også, at de fleste af mine medarbejdere ville sige, hvis du spurgte dem – at det betyder noget for dem, at jeg også har det godt.
Det handler om gode relationer
Jesper Volmer starter hver dag med at sige godmorgen til alle i produktionen og har i løbet af arbejdsdagen mange ærinder derude. For ham handler det om at skabe relationer – og altså om, at alle skal trives. Men hvor er koblingen til hans egen og de øvrige lederes trivsel i det?
- På Alfa Laval har vi ledere på flere niveauer: Direktør, fabrikschef, unitmanagers, teammanagers og teamledere. De er fordelt i afdelinger, som arbejder sammen på tværs, og hvis vi ikke har det godt, kan vi ikke få vores afdelinger til at fungere. På den måde mener jeg, at de samme værdier gælder for os ledere som for medarbejderne. Vi skal også være glade og kunne lide at være her. Heldigvis har vores fabrikschef netop det syn på sagen, at det skal være sjovt at gå på arbejde. Og at det er ’lovligt’, at vi som ledere ikke er herude 24/7 – det har jeg skulle lære, for jeg er virkelig glad for mit arbejde.
For, konstaterer Jesper Volmer også, trives man ikke selv som leder, kører man træt i tingene, og kan ikke yde sit bedste.
- Og så er risikoen måske, at man kigger sig om efter andet arbejde. Så for mig at se handler det om at finde balancen mellem arbejde, familie og fritid og samtidig at skabe rammerne for, at den enkelte leder trives, og at vi hver især bliver udfordret og kan udvikle os i jobbet. Her synes jeg, at det er godt, at verden har fået øjnene op for, at det ikke kun er medarbejderne, som skal have et godt arbejdsmiljø. Det skal vi også som ledere. Og det tror jeg også, at de fleste af mine medarbejdere ville sige, hvis du spurgte dem – at det betyder noget for dem, at jeg også har det godt.
”Hvad er der galt med dig i dag?”
Som alle andre mennesker kan Jesper Volmer have en dårlig dag eller føle sig ekstra presset i en periode, men han får ikke lov at flyve under radaren.
- Medarbejderne kan godt spørge mig: ”Hvad er der galt med dig i dag?”, fordi de kender mig så godt – og det sætter jeg stor pris på. Det er selvfølgelig ikke altid, at jeg kan sige ligeud, hvorfor jeg ikke er i hopla, men jeg anerkender altid, at de har set rigtigt. Så jeg har udviklet mig – fra nok at have været lidt hårdere i gamle dage, er jeg via lederuddannelse, MBTI-tests osv., blevet lidt blødere om hjertet. For selvom vi som ledere har sagt ja til et større ansvar, betyder det jo ikke, at vi skal gå rundt og have det dårligt.
Ledertrivsel er en legitim dagsorden
Men det, erkender Jesper Volmer også, har været en proces at lære at forstå og acceptere, at lederes trivsel er lige så legitim en dagsorden som for andre.
- Det var nok lidt svært for mig at rumme, da vi først begyndte at tale om det. Det føltes lidt som at skulle sidde i rundkreds og holde hånd. Men vi har allesammen flyttet os og har lært at forstå, hvor vigtigt det er – og at det, jeg prøver at praktisere for andre, skal jeg også gøre for mig selv. Ligesom vi har lært, at vi ikke skal sige noget til andre eller tale på en måde, vi ikke selv har lyst til at høre. Så den måske lidt hårde tone, vi havde før i tiden, har vi fået gjort op med.
Det giver værdi på alle niveauer, når man har det godt, og derfor er lederes trivsel lige så nødvendigt som alle andres.
Løfter Jesper Volmer blikket op fra sin egen trivsel og ser på betydningen for Alfa Laval som virksomhed, er der også tydelige gevinster at høste, mener han.
- Ledertrivsel er fx et parameter for rekruttering og fastholdelse. Vi har som mange andre virksomheder haft svært ved at tiltrække medarbejdere med de rette kompetencer til Lolland især pga. lokationen, men i Alfa Laval er vi lykkedes med at tiltrække flere hertil. En af årsagerne, hører vi, er, at vi er en virksomhed hvor vi har det godt med hinanden, og at vi har et arbejdsmiljø både ledere og medarbejdere sætter pris på. Det giver værdi på alle niveauer, når man har det godt, og derfor er lederes trivsel lige så nødvendigt som alle andres.