Fast egentid i kalenderen en gang om ugen og at holde fokus på ugens små sejre. Det er to håndfaste resultater af Scrum Master og teamleder Berit Voigts arbejde med et af værktøjerne i indsatsen ’Styrk lederes trivsel og resultater’.
Af journalist Tina Juul Rasmussen
Det er en vedvarende opgave at holde fokus på sin egen trivsel som leder. Og det kræver opbakning fra omgivelserne, særligt egen nærmeste leder eller chef. Den erkendelse er mange ledere nået frem til – på mere eller mindre smertelig vis.
Berit Voigt er ingen undtagelse. Som Scrum Master i den verdensomspændende virksomhed Schneider Electric er hun ansvarlig for, at arbejdsprocesserne, flowet og det gode samarbejde i tre teams i software-afdelingen i Kolding kører, så kunderne får de korrekte og nødvendige informationer til tiden. Med en baggrund som socialpædagog og en ikke så succesrig oplevelse som leder i bagagen, valgte Berit Voigt at skifte boldgade og ’endte så i it-verdenen’, som hun udtrykker det.
- Fordi jeg selv har prøvet at have mere ondt i maven end glæde i øjnene, når jeg gik på arbejde om morgenen, er det blevet vigtigt for mig at have det godt med det, jeg gør. Og heldigvis oplever jeg, at der er rigtig god fokus hos os på, at ledere også skal trives. Fordi man kan meget mere, når man trives, og fordi lederens trivsel forplanter sig til medarbejderne, så de arbejder mere effektivt, bidrager mere positivt og kan se løsninger frem for at opleve arbejdet som ’det sure slæb’. I sidste ende kan det aflæses som ren og skær bundlinje, siger Berit Voigt.
”For mig har arbejdet med værktøjet betydet, at jeg nu har en aftale med mig selv i kalenderen hver fredag. Her reflekterer jeg over de ting, jeg er lykkedes med i ugens løb – hvor jeg har gjort noget godt for andre og for mig selv”.
Stopper det lille ’men’
Derfor har det været en god hjælp for hende at stifte bekendtskab med værktøjet ’Styrk din egen trivsel som leder’, som er et af tre gratis, digitale værktøjer i indsatsen ’Styrk lederes trivsel og resultater'. Værktøjet skærper den enkelte leders fokus på egen trivsel gennem en række testspørgsmål til refleksion og som resultat af en ’lederaftale med sig selv’, lederen skal dele med sin chef.
- For mig har arbejdet med værktøjet betydet, at jeg nu har en aftale med mig selv i kalenderen hver fredag. Her reflekterer jeg over de ting, jeg er lykkedes med i ugens løb – hvor jeg har gjort noget godt for andre og for mig selv. Fordi man jo altid kan dunke sig selv oveni hovedet og tænkte, at man kunne have gjort det bedre. Så jeg arbejder på at stoppe mig selv i det der lille ’men’, der kan snige sig ind i mine tanker.
Godt at prioritere egentid
Berit Voigt har også erfaret, at værktøjets test med spørgsmålene om egen trivsel med fordel kan tages med mellemrum.
- Det er med til at minde mig om, hvor jeg er i min egen udviklingsproces, og det skærper min opmærksomhed. Her er strukturen med at sætte tid af i kalenderen og på den måde prioritere
egen trivsel en god hjælp. Det er jo ikke fordi, jeg ikke trives, men netop er et spørgsmål om at bevare et vedvarende fokus – gøre en forebyggende indsats.
Altid noget, som kan vælte en
Dette vedvarende fokus på egen trivsel får Berit Voigt også støtte til, når hun har 1:1-samtaler med sin chef hver anden uge.
- Vi talte om det så sent som i går – at det er vigtigt at holde fast i den positive feedback til sig selv, fordi der jo altid er noget, som kan vælte en, og fordi vi altid har travlt. Så det er en øvelse at sætte tiden af til at mærke efter, at det jo faktisk går godt. Og her er en tryg relation til nærmeste chef alfa og omega. At kunne tale om ting, vi måske ikke er helt enige om og gå med en oplevelse at, jeg ikke har sagt noget, som bliver taget ilde op. Som ny leder i en for mig ny verden er den psykologiske tryghed afgørende.
At sikre sin trivsel, konstaterer Berit Voigt, er derfor en beslutning, man som leder er nødt til at tage.
- Det er nemt at sige, at man trives. Indtil den dag, man ikke gør det længere.
Værktøjet til at styrke din trivsel som leder kan du finde her.