Lederes Trivlsen

INSPIRATIONLedererfaringerBaggrundsvidenOm osKontakt
værktøjer

Vi kan ikke overlade ansvaret for lederes trivsel til den enkelte leder

20/5/25

Lederes trivsel har stor betydning for både lederne selv, medarbejderne og organisationen, og den kommer ikke af sig selv, viser både forskning og erfaringer. Men eksisterende viden og værktøjer kan gøre arbejdet med lederes trivsel enkelt og skalerbart, var budskabet fra konferencen ’Styrk lederes trivsel og resultater’.

Af journalist Tina Juul Rasmussen

‍

‍

- Lederes trivsel er et vigtigt tema. Det kan vi mærke – også i kroppen – når vi taler om det.

Og selvom ledelse kan være svært, trives langt de fleste ledere, når man spørger dem. Fordi ledelse er sjovt og meningsfuldt. Men: Hver femte leder føler sig samtidig stresset ofte eller hele tiden, ofte fordi de er under et voldsomt arbejdspres. Det fortæller os, at lederes trivsel er for vigtigt et tema til at overlade til den enkelte leder, og det kommer vi desværre hurtigt til at gøre.

Sådan indledte Jan Heiberg Johansen, lektor på Aalborg Universitet, selvstændig ledelsesrådgiver og initiativtager til indsatsen ’Styrk lederes trivsel og resultater’ konferencen, som markerede afslutningen på den formelle del af indsatsen. Nu skal arbejdet bæres videre af ledere, partnere og andre organisationer på feltet.

- Vi har villet flere ting med indsatsen: Gøre lederes trivsel til en del af hverdagen, så det bliver en integreret del af arbejdspladsens kultur. Gøre det super konkret – hvordan man arbejder med det og gerne på en måde, som kan skaleres. Det har vi gjort med de digitale værktøjer i indsatsen.

Derfor, konstaterede Jan Heiberg Johansen, bliver jeg også både glad for og imponeret over at høre fra en af deltagerne, at ”man bliver bidt af at arbejde med værktøjerne”.

- Hun er nu på sin fjerde lederaftale (en komponent i trivselsværktøj 1, red.). Den holder tre-fire måneder for hende, indtil hun har tilegnet sig de kompetencer, hun skal for at styrke sin trivsel. Og er klar til at lave en ny. Hvis vi kan lave værktøjer på den måde – enkle og helt gratis at bruge – kan vi virkelig rykke noget på lederes trivsel. Det gælder også på gruppeniveau, som er så vigtigt også at arbejde på, fordi I kan hjælpe og støtte hinanden i ledelsesgruppen.

Tal med hinanden om jeres trivsel

Sammen med sin lektorkollega Stine Rasmussen fra Aalborg Universitet præsenterede Jan Heiberg Johansen også de væsentligste resultater fra det review af 70 års dansk og international forskning i lederes trivsel, som de to har gennemført sammen.

- Vores review viser, at ledere i trivsel er bedre ledere. De træffer bedre beslutninger og inddrager medarbejderne mere aktivt. Derfor er det så vigtigt, at vi får inspireret lederne til at tale med hinanden i organisationerne og med professionelle udenfor om deres trivsel, sagde Jan Heiberg Johansen.

Kort fortalt har forskningsreviewet givet viden om tre faktorer i lederes trivsel: Resultater og konsekvenser – hvorfor er lederes trivsel så vigtigt. Forudsætninger – hvad kan vi gøre for at styrke lederes trivsel. Og interventioner – hvad virker i praksis.

Trivsel virker både positivt og negativt

Stine Rasmussen præsenterede de resultater og konsekvenser, forskningen finder, af lederes trivsel, som helt overordnet peger på, at lederes trivsel har betydning for fire områder i organisationen.

- Virksomhed og opgaveløsning, ledelseskvalitet og -adfærd, tiltrækning og tilknytning og ikke mindst medarbejdernes trivsel. Og her kan vi se, som Jan også sagde, at ledere i trivsel løser deres opgaver bedre, og det har betydning for virksomhedens succes. Omvendt kan længerevarende psykiske belastninger hos lederne skabe økonomisk ustabilitet, mens et stærkt, kollektivt lederteam giver mere tilfredse ledere, der skaber bedre økonomiske resultater.

At ledere i trivsel også har en anden adfærd og udøver bedre ledelse, er måske ikke så overraskende, men Stine Rasmussen fremhævede især, at trivsel giver ledere mulighed for at trække på flere ressourcer.

- Det betyder, at de bliver mere støttende, mere udadvendte og mere ledende. De er klare og tydelige i deres kommunikation, tro mod egne værdier og principper og træffer bedre valg ligesom det også har betydning for deres lyst til at blive i jobbet, forklarede hun.

Og så er der medarbejderne – som i høj grad påvirkes af ledernes trivsel eller mangel på samme.

- Modsat lederes trivsel, som i årtier ikke blev set som en relevant forskningsinteresse i sig selv, men som et middel til at styrke medarbejdernes trivsel, så er der rigtig meget forskning om medarbejderne og deres oplevelse af lederne. Studierne viser os, at lederes trivsel påvirker medarbejdernes trivsel, stressniveauer og velbefindende. Hvis lederne bekymrer sig – ruminerer – så gør medarbejderne det også, og deres søvnkvalitet påvirkes af det. Er lederen udmattet, kan du måle det i medarbejdernes stress, sagde Stine Rasmussen.

Hvordan styrker vi bedst lederes trivsel?

Hvad skal der så til for at styrke lederes trivsel? Her pegede Jan Heiberg Johansen på to helt centrale faktorer: Ledelsesrummet og ledelseskulturen.

- Ledelsesrummet skal rammesættes – retning, rammer og råderum skal gøres konkret. Det skal mestres med et klart handlerum, ansvar, med høje og realistiske krav og daglig træning af ledelse. Og det skal afgrænses – ved at leve sine værdier, prioritere, delegere, fokusere, sætte hegn om arbejdet og sørge for at holde fri.

Ledelseskulturen, påpegede han, skal været præget af mening og forbundethed, som omfatter at dyrke relationerne med lederkollegaerne. Tryghed og tillid, som gør, at man tør tale med andre om det svære i ledelse. Og støtte og sparring.

Forskningen viser også, at når det handler om at fremme god ledertrivsel, er der fire faktorer, som har en gavnlig indflydelse: Formaliserede lederuddannelser, mentorordninger, coaching osv., mentale øvelser – og organisatorisk rammesætning.

- Vores budskab er ikke, at ”Hvor er der meget, virksomhederne nu skal gøre på én gang”, men at man skal være konkret og fokuseret i det, man vælger at arbejde med. Det er centralt i vores værktøjer – at man vælger sine fokusområder, hvor man har tårnhøj commitment og arbejder enkelt og konkret med dem, sagde Jan Heiberg Johansen.

Al viden, artikler, lederinterviews samt værktøjerne til at fremme ledertrivsel er samlet på lederestrivsel.dk

Læs/download Jan Heiberg Johansen og Stine Rasmussen review Et overblik over den internationale forskning i lederes trivsel. Scoping review af 698 forskningsartikler om lederes trivsel fra 1953 til 2024 her.

‍

Del og kommenter
LINKEDIN
Facebook
INSPIRATION
Vi kan ikke overlade ansvaret for lederes trivsel til den enkelte leder
Læs, hvad forskningen viser
Vi mister de gode ledere, hvis vi ikke passer på dem
Læs, hvad erhvervspsykologen har at sige
Sådan arbejder 8 branche- og erhversorganisationer med lederes trivsel
Få inspiration fra indsatsens partnere
Se ALLE

Baggrundsviden

ANALYSER
PODCASTS
ARTIKLER
Knyt ledertrivsel tæt til ledelsesopgaven
Knyt ledertrivsel tæt til ledelsesopgaven
Mange faktorer har betydning for, om den enkelte leder trives, men to er særligt vigtige: Ledelsesrummet og -kulturen
Læs her mere
Artikel
Forskningsreview: Så stor betydning har lederes trivsel for hele organisationen
Forskningsreview: Så stor betydning har lederes trivsel for hele organisationen
Den første kortlægning af forskningen i lederes trivsel viser, at lederes trivsel har stor betydning for organisationens resultater.
Læs rapporten
Analyse
Lange arbejdsdage og stort opgavepres udfordrer ejerlederes trivsel
Lange arbejdsdage og stort opgavepres udfordrer ejerlederes trivsel
Læs om hvordan ejerledere i mindre virksomheder og soloselvstændige kan sætte fokus på trivsel.
Læs artiklen
Artikel
Se ALLE
VærktøjerOm Os
INSPIRATIONLEDERErfaringERBaggrundsViden
Kontakt osPrivatlivspolitikCookie Politik
Copyright 2024