”Det er aldrig synd for ledere,” siger man. Og nej; det er det ikke. Men de befinder sig ofte i et krydspres og står alene med problemerne. Derfor er det er nødvendigt, at vi begynder at tale mere om, hvordan vi styrker deres trivsel – på lige fod med andre ansatte, siger arbejdsmiljøpolitisk chefkonsulent Signe Tønnesen fra Lederne.
Af journalist Tina Juul Rasmussen
1. Hvorfor er det betydningsfuldt at sætte fokus på og at arbejde med lederes trivsel for jeres organisation?
- Fordi vores medlemmer er ledere! Fordi de også har ret til trivsel i deres arbejdsliv. Og fordi ledere, som trives, er bedre og mere effektive ledere. Det er på tide, at vi tager fat om det tema. Det har været en usynlig og underprioriteret dagsorden.
- Det betyder ikke, at det er synd for lederne. Men vi skal væk fra opfattelsen af ledere som superhelte, der qua deres muligheder, kompetencer, indflydelse og højere løn er en privilegeret gruppe, som ikke har brug for, at andre tager sig af dem og deres trivsel. Det passer ikke. Især førstelinjeledere er under et stort krydspres og mødes med store krav. Og ledere har også en grænse for ressourcer.
- Der er heldigvis sket et skifte, som betyder, at vi har fået øje på og taler højt om, at ledere har et stort ansvar, og hvis de ikke trives og fx går ned med stress, så fungerer afdelingen eller virksomheden ikke. På den måde er lederne en central medarbejdergruppe. For ja, de er også ansatte med ret til et godt arbejdsliv. Og nej, de er ikke altid selv gode til at passe på sig selv. De er jo typisk ansat i Afdelingen for Problemløsning, så alle kommer til dem med problemer og forventer at få dem løst. Men lederne forventer ikke selv, at nogen løser deres problemer. Derfor er det betydningsfuldt for os at være med i arbejdet for at styrke lederes trivsel.
2. Hvordan oplever du, at I har kunnet bidrage til den dagsorden via jeres partnerskab i indsatsen ’Styrk lederes trivsel og resultater’?
- Vi har sat temaet på dagsordenen på vores konferencer og i vores medlemskommunikation, og det bliver vi ved med at gøre. Vi har to undersøgelser undervejs om emnet, og vi har brugt vores partnerskab i denne indsats som afsæt for at styrke indsatsen i vores organisation. Så det er kun første skridt, at vi har været med i partnerskabet. Vores fokus bliver endnu større fremover.
- Konkret har vi haft omtale af indsatsen i vores nyhedsbreve, på hjemmesiden og på sociale medier, vi har haft workshops og webinarer, haft Jan Heiberg Johansen med på vores konferencer osv.
- Og vi oplever, at det resonerer hos vores medlemmer: ”Fedt, at der endelig er nogle, som interesserer sig for vores trivsel”. Det betyder ikke, at vi ikke har gjort noget for lederes trivsel tidligere – vi tilbyder både sparring, hjælp til kontrakter, netværk osv. Så meget af det vi allerede gør, handler om temaet trivsel og tilfredshed i jobbet i bred forstand.
- For os har det været tilfredsstillende at være med i indsatsen – at vi har kunnet bidrage til, at den blev til noget, levere indhold osv. Og vi er glade for, at alle i det store partnerskab har været med til at få dagsordenen bredt ud.
3. Hvordan mener du, at I kan bidrage til at forankre den indsats/dagsorden, når selve indsatsen om kort tid afsluttes?
- Vi har en stor rapport og en stor analyse på vej, og vi kommer til at sætte temaet på dagsordenen på alle vores konferencer i efteråret, i vores nyhedsbreve, på Folkemødet og i en masse andre aktiviteter og medlemskommunikation.