I Erhvervshus Sjælland er målsætningen at være virksomhedernes bedste ven – med et særligt fokus på ejerlederne, som kan opleve at stå meget alene på broen og navigere skibet. I et tæt og fortroligt samarbejdet er ledernes trivsel et naturligt og indarbejdet tema, som erhvervshusets forretningsudviklere taler med virksomhedernes ledere om, siger projektleder i Erhvervshus Sjælland, Stine Mortensen.
Af journalist Tina Juul Rasmussen
1. Hvorfor er det betydningsfuldt at sætte fokus på og at arbejde med lederes trivsel for jeres organisation?
- Vi arbejder dagligt med både ejerledere og ansatte ledere i SMV’er. Især ejerlederne har tendens til at glemme fokus på deres egen trivsel, og det har en kaskadeeffekt på både deres evne til at lede deres virksomhed, på driften og medarbejderne og på deres evne til at sætte skarpe prioriteter, men også at være en rollemodel og lede trivsel i organisationen. Ejerledere står lidt alene på broen, skal sætte retning, navigere i farligt farvand og alle både styrmænd og matroser kigger på dem. Så her vil vi gerne være deres bedste ven, som også siger: ”Husk nu at passe på dig selv”.
- I forbindelse med indsatsen ’Styrk lederes trivsel og resultater’ er vi blevet nysgerrige på, om der kunne være en interessant vinkel, nuancering ift. ejerledere, fordi de jo har en anden tilgang til virksomheden end ansatte ledere. Og vi er sat i verden til at styrke deres udvikling, så derfor tager vi også deres trivsel med ind i arbejdet, så det ikke kun handler om at udvikle sig fagligt. For når først en ejerleder går ned med flaget, er der ikke nødvendigvis andre til at tage over. Derfor er der en stærk sammenhæng mellem virksomhedens udvikling, drift og ejerlederens trivsel.
- Men: For os er det ikke en helt ny dagsorden. Nogle virksomheder er vi tætte på, og vi kan se, hvis den enkelte ejerleder er udfordret på sin trivsel. Så er det noget, vi taler om – det er både helt normalt og legitimt.
2. Hvordan oplever du, at I har kunnet bidrage til den dagsorden via jeres partnerskab i indsatsen ’Styrk lederes trivsel og resultater’?
- Vi har integreret ’ledertrivsel’ som et af de 12 fokusområder i Trivselskompasset, vi bruger til at kortlægge i vores indsats for Attraktive Arbejdspladser. På den måde er ledertrivsel en fast del af den dialog, vi har med de 50 deltagende virksomheder.
- I en kortlægning af 29 virksomheder angiver 58%, at de arbejder aktivt/skabende med ledertrivsel, mens 34% er reaktive – dvs. arbejder med området, hvis der opstår behov. 7% er passive.
- I de 29 skræddersyede handleplaner, vi har bistået virksomhederne med at udarbejde, er lederes trivsel med i 34% af dem. 41% af handleplanerne henviser til muligheden for at prioritere lederes trivsel i form af workshops, og 7% henviser til værktøjet som en mulighed.
- For de virksomheder, som deltager, er der mulighed for en workshop på tre timer, hvor Jan Heiberg Johansen introducerer baggrund og brug af værktøjer. Vi afholder to workshops i 1. halvår af 2025.
- Den første workshop efterlod os med et indtryk af, at fokus på ledertrivsel bliver bedre forankret, når det er ledergruppen fremfor den enkelte leder, som sammen tager dialogen og vedvarende prioriterer indsatsen. I SMV’er er det primært de første to værktøjer, som er i brug.
Vi planlægger at genintroducere værktøjerne, som vi første gang præsenterede i maj 2024, med udgangspunkt i Jan Heiberg Johansens og Stine Rasmussens forskningsreview for forretningsudviklerne. Derudover har vi haft:
• Kronik i Sjællandske med Peter skjold Jensen fra MED som case.
• Erhvervshus Sjælland LinkedIn, som har 6.000 følgere har haft opslag om ”brug trivsel som strategisk værktøj” som spin-off på kronikken med Peter Skjold Jensen, MED.
• På min egen LinkedIn-profil har jeg i februar videreformidlet budskabet fra Velliv Foreningen om den nye forskningsrapport.
3. Hvordan mener du, at I kan bidrage til at forankre den indsats/dagsorden, når selve indsatsen om kort tid afsluttes?
- Vi vil fortsætte med at gøre det, vi allerede har gjort. Og når vi arbejder med ledelsesrettede aktiviteter, er emnet ’prioritering af tid og ressourcer som ejerleder’ og rammerne for egen trivsel altid på dagsordenen. Det er så dybt indgroet i vores forretningsudviklere, som arbejder tæt sammen med virksomhederne. Derudover er der stadig værktøjerne og den forskningsbaserede viden, vi kan tage i brug for at sætte et på dagsordenen.