Lederes Trivlsen

INSPIRATIONLedererfaringerBaggrundsvidenOm osKontakt
værktøjer

Djøf: Vi skal turde sige højt, at lederes trivsel er vigtig

19/5/25

Ledertrivsel skal være en dagsorden, vi tør tale højt om og samtidig være en samtale om helt konkrete behov hos den enkelte leder, fordi det er så individuelt, hvad der presser. Og her kan Djøf med sine 20.000 ledermedlemmer bakke op med høj og klar stemme, siger Anne Bach Waagstein, formand for Djøf Privat.

Af journalist Tina Juul Rasmussen

‍

1. Hvorfor er det betydningsfuldt at sætte fokus på og at arbejde med lederes trivsel for Djøf?

- God ledelse er afgørende for både resultater og trivsel. God ledelse fordrer dog, at ledere har de rette rammer og vilkår for at bedrive ledelse. Årtiers forskning viser, at når ledere trives, afspejler det sig positivt på bundlinjen. Men vi skal turde sige højt, at ledertrivsel er vigtig. Vi skal mene det – og konkretisere det: Hvad betyder det? Taler vi om rammerne, ledelsesgruppen du er en del af, behov for coaching, brug for at læse kloge ledelsesbøger osv. Det skal vi tale helt konkret om, ellers risikerer ledertrivsel at blive et ’luft-ord’.

- Ledere er ofte rollemodeller og kulturbærere, og derfor vil ledelsens trivsel eller mistrivsel i ledelsen ofte sprede sig ud i organisationen. For Djøf er ledertrivsel derfor et af de punkter på agendaen, der står allerhøjest, når vi gerne vil gøre en forskel for vores 20.000 ledermedlemmer. Djøf mener, at alle virksomheder og organisationer - helt fra toppen - bør interessere sig for at skabe de rammer, vilkår, strukturer, kulturer, belønningssystemer m.m. som er med til at fremme ledertrivsel, fordi det er nøglen til både den gode lederkarriere og til mere god ledelse til flere.

- Lederes trivsel kan også udfordres af uklarhed i beslutningsgange, manglende systemunderstøttelse osv. påvirker lederens mulighed for at levere gode resultater. Og det kender mange: Det er ikke rart at stå med et flakkende blik, fordi der er kommet et nyt performancesystem, man ikke helt forstår at anvende.

- For mig at se er der ikke nødvendigvis lighedstegn mellem stress og mistrivsel. Mistrivsel handler ikke altid kun om at have travlt, men kan også opstå, hvis man som leder mister meningen i det man laver, fx fordi man oplever sig selv som overflødig eller har tabt følingen og styringen med opgaverne og organisationen. Personligt kan jeg mærke, at det gnaver i mig, når jeg ikke kan være den nærværende leder for medarbejderne, jeg gerne vil være – hvis jeg konstant er i møde og er væk fra fælleskontoret. Men hvis jeg så vælger at blokere min kalender for at kunne være fysisk nærværende, kommer jeg til at virke utilgængelig for dem, der gerne vil booke en samtale med mig. På den måde kan jeg opleve et krydspres af forventninger – et meget konkret dilemma.

2. Hvordan oplever du, at I har kunnet bidrage til den dagsorden via jeres partnerskab i indsatsen ’Styrk lederes trivsel og resultater’?

- Vi har haft webinar med Jan Heiberg og præsentation af indsatsens tre værktøjer. Og vi har løbende haft temaet i vores forskellige aktiviteter: Vi tager ud til konkrete arbejdspladser og taler om ledertrivsel, fx som workshops.

- I juni og igen i efteråret 2025 har vi endnu et webinar ”Sådan styrker du din ledertrivsel”. Og i vores seneste lederundersøgelse spurgte vi om ledertrivsel for at få et øjebliksbillede.  Vi har ledertrivsel som tema på flere ledelsesarrangementer, bl.a. offentlige chefers årlige lederdag og på ledelsesscenen på Folkemødet i 2024.

- I vores ledermail, som går ud vores ledermedlemmer, har vi haft flere artikler (se boks).

- Endelig rådgiver Djøf ledere, hvis trivsel er udfordret, og vi har en stresslinje for de ledere, hvor mistrivsel har udviklet sig til stress. Og Djøf er igen i år til rådighed i debatter på Folkemødet, herunder Ledelsesscenen om ledertrivsel.

‍

3. Hvordan mener du, at I kan bidrage til at forankre den indsats/dagsorden, når selve indsatsen om kort tid afsluttes?

- Vi bliver ved med at sætte ledelsestemaer – også ledertrivsel – på dagsordenen. Vi skal væk fra billedet af ledere som supermænd – du kan sagtens tage lederrollen på dig uden at være som Elon Musk med sin motorsav. En god leder er den leder, der kender sig selv. Og jeg tror, at det fremmer trivsel. Som fagforening kan vi være med til at sætte lederrollen og lederes trivsel på dagsordenen og med 20.000 ledermedlemmer give det vægt.

‍

Det har Djøf skrevet om ledertrivsel

Disse artikler har Djøf bragt i sit nyhedsbrev til ledermedlemmerne ifm. indsatsen:

”Hvordan går det, leder?” – interview med Jan Heiberg, selvstændig ledelsesrådgiver, og Pia Ravn, chefkonsulent, Djøf (Juni 2024).

Ekstra omtale af ”Hvordan går det, leder?” i ”Sommerlæsning for ledere”, (juli 2024).

”Derfor skal ledere ikke bare tåle mosten”, artikel af Stine Bjerre Herdel, ledelsespolitisk rådgiver, Djøf (oktober 2024).

Ekstra omtale af ”Derfor skal ledere ikke bare tåle mosten” i ”Mest læste ledelsesartikler”, (januar 2025).

Forskningen konkluderer: Lederes trivsel smitter af på bundlinjen”, interview med Jan Heiberg og Stine Bjerre Herdel, Djøf (februar 2025).

”Mellemleder kommer i klemme mellem resultater og trivsel”, (marts 2025). Og vi har kørt SoMe kampagner i forbindelse med de forskellige artikler.

‍

Del og kommenter
LINKEDIN
Facebook
INSPIRATION
Vi kan ikke overlade ansvaret for lederes trivsel til den enkelte leder
Læs, hvad forskningen viser
Vi mister de gode ledere, hvis vi ikke passer på dem
Læs, hvad erhvervspsykologen har at sige
Sådan arbejder 8 branche- og erhversorganisationer med lederes trivsel
Få inspiration fra indsatsens partnere
Se ALLE

Baggrundsviden

ANALYSER
PODCASTS
ARTIKLER
Knyt ledertrivsel tæt til ledelsesopgaven
Knyt ledertrivsel tæt til ledelsesopgaven
Mange faktorer har betydning for, om den enkelte leder trives, men to er særligt vigtige: Ledelsesrummet og -kulturen
Læs her mere
Artikel
Forskningsreview: Så stor betydning har lederes trivsel for hele organisationen
Forskningsreview: Så stor betydning har lederes trivsel for hele organisationen
Den første kortlægning af forskningen i lederes trivsel viser, at lederes trivsel har stor betydning for organisationens resultater.
Læs rapporten
Analyse
Lange arbejdsdage og stort opgavepres udfordrer ejerlederes trivsel
Lange arbejdsdage og stort opgavepres udfordrer ejerlederes trivsel
Læs om hvordan ejerledere i mindre virksomheder og soloselvstændige kan sætte fokus på trivsel.
Læs artiklen
Artikel
Se ALLE
VærktøjerOm Os
INSPIRATIONLEDERErfaringERBaggrundsViden
Kontakt osPrivatlivspolitikCookie Politik
Copyright 2024